Novinky

Fenomenální úspěch Pivovaru Samson: nejlepší BOCK na světě a dalších pět ocenění k tomu

14.9.2022

Pivovar Samson letos slaví na poli mezinárodních degustačních soutěží velkolepý úspěch! Pivo Samson BOCK bylo na londýnském klání World Beer Awards 2022 oceněno jako vůbec nejlepší ležák typu BOCK na světě. V Londýně vyhrála i další čtyři piva z produkce Pivovaru Samson, šesté ocenění si pak nejstarší českobudějovický pivovar veze ze sousedního Německa, konkrétně z mnichovské soutěže European Beer Star 2022. Pivovar Samson tak navazuje na úspěchy z předešlých let.

Fenomenální úspěch Pivovaru Samson: nejlepší BOCK na světě a dalších pět ocenění k tomu

V Londýně již Pivovar Samson dobře znají z předešlých let, na mezinárodním klání totiž boduje od doby, kdy celá výrobní část prošla modernizací, a to již po šesté v řadě. Na své úspěchy z minulých ročníků navázala Samson ležák jedenáctka, Nachmelený ležák i Samson BOCK. Samson BOCK si navíc opět triumfoval a stejně jako před čtyřmi lety získal ocenění celosvětový titul World’s Best Lager Bock.

„Ocenění pro Samson BOCK si velice vážíme. Tento typ piva pochází původně z Německa, kde má velikou tradici a porazit německou konkurenci pro nás má obzvláště velikou váhu. Pivo typu BOCK se v našem pivovaru již dříve vařilo, inspiraci k naší receptuře jsme našli v 124 let staré knize, kterou naši předkové vydali u příležitosti tehdejšího výročí 100 let od založení našeho pivovaru. I tehdy mělo pivo veliký ohlas mezi tuzemskými i zahraničními zákazníky,“ říká generální ředitel Pivovaru Samson Daniel Dřevikovský.

V Anglii zazářil pivovar i s nejnovějším přírůstkem rodiny Samson, Pitem za studena chmeleným, které získalo bronzovou medaili v kategorii českých nealkoholických piv. Bronz si odnesl i ležák Samson v kategorii klasických českých ležáků, stříbrnou medaili pak Nachmelený ležák v kategorii nachmelený český ležák. Jako nejlepší český tmavý ležák v kategorii Country Winners byl oceněn Samson tmavý. Z bavorského Mnichova, který je doslova pivní metropolí, si Samson veze medaili bronzovou za svou světlou výčepní desítku.

„Máme radost, a to obrovskou. Jsem hrdý na práci všech našich zaměstnanců, kteří se každý den zasazují, aby se budějčáci mohli těšit z toho, že naše pivo dělá opět slávu po světě tak jako v dobách našich předchůdců. Naši zaměstnanci svou práci dělají s láskou, a i to se zajisté odráží na kvalitě všech piv z naší produkce,“ doplňuje Dřevikovský.

World Beer Awards i European Beer Star jsou mezinárodně uznávané prestižní degustační soutěže, které vybírají ta nejlepší piva v nejrůznějších kategoriích. Patří k absolutní špičce pivních evropských klání. O výsledcích obou soutěží rozhoduje odborná porota, jejíž členové z celého světa jsou kapacitami ve svém oboru.

Téměř všechna vítězná piva si mohou obyvatelé Českých Budějovic nyní navíc vychutnat v nově otevřené letní pivovarské zahradě, která vyrostla přímo v areálu pivovaru. Zahrada svým stylem připomíná letní občanskou plovárnu z 30. let. K pivu si návštěvníci mohou dát tradiční české chuťovky jako například nakládaný hermelín, utopenec, párky či olomoucké tvarůžky, vybrané večery zde probíhají i hudební vystoupení.

Největším lákadlem je ale samozřejmě čerstvé pivo stáčené přímo z Pivovaru Samson. „Například nefiltr se ráno stočí do sudů a odpoledne se naráží. Chuti takového správně ošetřeného a čerstvého piva se máloco vyrovná,“ říká hlavní sládek Pivovaru Samson Radim Lavička. Právě nefiltr se nyní těší velké oblibě všech návštěvníků. S koncem léta a uzavřením pivovarské zahrady si budou moci nefiltrovaný Samson lidé nadále užít v restauraci Vatikán na českobudějovické Lannově třídě. Ta nově nabízí též piva z produkce Pivovaru Samson.

Pivovar Samson patří do společnosti AB InBev, která je největším světovým výrobcem piva. Mezi další značky tohoto koncernu patří například Stella Artois, Corona, Leffe či Beck´s. Samson je nejstarším českobudějovickým pivovarem, což hrdě zdůrazňuje i na svých nových etiketách. Stabilně vysokou kvalitu produkce Pivovaru Samson dokazují mnohá ocenění z prestižních degustačních soutěží. Čelní příčky ve svých kategoriích získává Samson nejen opakovaně v Londýně na World Beer Awards, ale ceny si dále přivezl z Austrálie (Australian International Beer Awards), Belgie (Brussels Beer Challenge) a soutěží Pivo České republiky či z degustací českých pivních znalců v rámci První pivní extraligy.

Fenomenální úspěch Pivovaru Samson: nejlepší BOCK na světě a dalších pět ocenění k tomu